Belangrijke informatie voor bedrijven buiten het Verenigd Koninkrijk die objecten verkopen aan klanten in het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk verlaat naar verwachting op 31 januari 2020 de Europese Unie (EU). Het kan ook eerder zijn als er een terugtrekkingsovereenkomst wordt gesloten. In dit geval zijn er overgangsregels tot minstens eind december 2020. 
Tenzij de terugtrekkingsovereenkomst wordt gesloten of de Brexit wordt uitgesteld, verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU op basis van een ‘no-deal’. Dit heeft gevolgen voor verkopers in en naar het Verenigd Konikrijk:

 • Bijkomende verplichtingen met betrekking tot het registreren voor en betalen van btw bij invoer van goederen bestemd voor kopers in het Verenigd Koninkrijk; 
 • Afschaffing van de fiscale vrijstelling voor objecten met een waarde van £ 15 of minder. 

 
We raden aan het advies van de HMRC te lezen (de Britse belastingdienst). Als de brexit doorgaat en u geen actie onderneemt kunt u een boete krijgen, uw pakketten te laat aankomen en je eBay-account beperkt worden. We raden u ook aan om het bijkomende advies voor de brexit van de HMRC te lezen. Dat vindt u hier.

Als uw bedrijf in de EU gevestigd is en naar het Verenigd Koninkrijk exporteert, leest u best ook het advies van de Europese Commissie. Dat vindt u hier. 
 

Wat u moet weten over de wijzigingen

Als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder akkoord, wil de Britse overheid de regels voor btw bij invoer wijzigen voor pakketten die £ 135 of minder waard zijn en van buiten het Verenigd Koninkrijk naar kopers in het Verenigd Koninkrijk (bedrijven en particulieren) worden verzonden. Dat betekent dat verkopers buiten het Verenigd Koninkrijk btw bij invoer moeten betalen voor pakketten die na een no-deal Brexit naar kopers in het Verenigd Koninkrijk worden verzonden, zelfs als de goederen eerder werden verkocht.

Deze wijzigingen zullen gelden als aan alle onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

 • De verkoper is buiten het Verenigd Koninkrijk gevestigd - in of buiten de EU (inclusief de Kanaaleilanden);
 • De totale waarde van alle goederen in het pakket is £ 135 of minder;
 • Het pakket bevat geen accijnsgoederen (zoals alcohol); en
 • De goederen worden ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk in pakketten zoals pakjes, enveloppen of andere objecten verzonden via de post, een koerierbedrijf of vrachtverzending.

Opmerking: de huidige fiscale vrijstelling voor goederen die £ 15 of minder waard zijn voor verkopers buiten de EU wordt ook afgeschaft. Voor accijnsgoederen zoals alcohol moeten altijd btw bij invoer, douanekosten en accijnzen worden betaald, ongeacht de totale waarde. Deze bedragen worden geïnd bij de koper in het Verenigd Koninkrijk via de expediteur.

Als verkopers de nieuwe regels voor btw bij invoer niet volgen, kunnen de volgende maatregelen worden genomen:

 • Uw pakketten kunnen vertraging oplopen of niet worden toegelaten in het Verenigd Koninkrijk.
 • De koper in het Verenigd Koninkrijk moet mogelijk extra belastingen en kosten betalen.
 • U kunt een boete tot £ 1.000 krijgen.
   

Hoe u btw bij invoer betaalt

Na een no-deal Brexit kunt u de btw bij invoer op pakketten op twee manieren betalen:

 1. Registreer u voor de nieuwe online service van de HMRC om de verschuldigde btw bij invoer te melden en te betalen.
 2. U kunt een expediteur betalen die een service aanbiedt om de btw bij invoer namens u te betalen.

Als u een beroep doet op een plaatselijke expediteur om de btw bij invoer in uw naam te betalen, moet u controleren of de betaling aan de HMRC daadwerkelijk werd uitgevoerd. 
 

U kunt nu het volgende doen

U kunt een aantal dingen doen om u voor te bereiden op een no-deal Brexit. 

Als u ervoor kiest om de btw bij invoer zelf aan de HMRC te melden en te betalen, moet u zich nu registreren voor de nieuwe online service.

Daarvoor hebt u een gebruikersnaam en wachtwoord voor het overheidsportaal nodig. Als u geen gebruikersnaam hebt, kunt u er een aanmaken wanneer u zich registreert. U hebt ook uw zakelijke contactgegevens en de gegevens van de boekhoudperioden van uw bedrijf nodig.

U gebruikt de online service als volgt:

 1. U registreren voor de service.
 2. Een boekhoudperiode kiezen uit de selectie.
 3. Een overzicht bijhouden van de goederen van £ 135 of minder die u aan kopers in het Verenigd Koninkrijk hebt verkocht voor elke boekhoudperiode.
 4. De verschuldigde btw bij invoer berekenen voor de goederen die u aan kopers in het Verenigd Koninkrijk hebt verkocht in elke
 5. boekhoudperiode.
 6. Aan de HMRC aangeven hoeveel btw bij invoer u verschuldigd bent voor elke boekhoudperiode.
 7. De HMRC de totale verschuldigde btw bij invoer betalen voor elke boekhoudperiode.

Opmerking: gebruik de online service niet voor het melden of betalen van btw bij invoer als de pakketten die u naar het Verenigd Koninkrijk verzendt meer dan £ 135 waard zijn. Kopers in het Verenigd Koninkrijk moeten de btw op pakketten van deze waarde betalen.

Zodra u geregistreerd bent, ontvangt u een zogenaamde 'parcels reference'. U moet dit referentienummer vermelden op alle documenten die pakketten vergezellen die u na een no-deal Brexit naar kopers in het Verenigd Koninkrijk verzendt. Pakketten zonder het juiste referentienummer kunnen vertraging oplopen.

Als u al een btw-nummer hebt omdat u goederen verzendt naar het Verenigd Koninkrijk, moet u zich mogelijk toch nog registreren voor deze service als u ook goederen met deze waarde rechtstreeks van buiten het Verenigd Koninkrijk naar kopers in het Verenigd Koninkrijk verzendt.  

Verkopers moeten zich ook registreren als ze goederen tegen het nultarief verkopen (zoals boeken, kinderkleding of schoenen) en moeten dit zelfs melden als ze geen btw bij invoer verschuldigd zijn. 

Goederen opslaan in het Verenigd Koninkrijk voordat ze verkocht worden
Als u goederen het Verenigd Koninkrijk binnenbrengt die moeten worden opgeslagen voordat ze worden verkocht aan kopers in het Verenigd Koninkrijk, moet u eveneens voldoen aan de bestaande douane- en btw-regels.  Het kan nuttig zijn om bepaalde goederen al vóór een no-deal Brexit te verzenden om vertragingen bij de douane te voorkomen als het Verenigd Koninkrijk de EU zonder akkoord verlaat.
 

Meer informatie

Meer informatie over deze wijzigingen, inclusief informatie over de verschillende btw-tarieven en uitzonderingen, vindt u op GOV.UK. Hier vindt u ook meer informatie over mogelijke wijzigingen als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder akkoord.

Deze informatie is algemeen van aard. eBay geeft geen fiscaal of juridisch advies.  Neem contact op met een professionele adviseur voor advies afgestemd op uw specifieke omstandigheden.
Hoewel de toekomst onzeker is, blijven we de situatie op de voet volgen. We houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen die invloed hebben op uw eBay-bedrijf.
 

Help onze content verbeteren met feedback

Uw feedback is belangrijk voor ons! U kunt ons helpen ons nieuws voor verkopers te verbeteren door onze enquête in te vullen.